My Dobar Glas.Com
Dobar Glas Online
М А Г А З И Н
Google
BOOKMARK Насловна КИР LAT

LIFESTYLE

LIFESTYLE

ПАТУВАЊА


патување СОЧА


Соча


Ќе ја посетиме Соча, елитно руско летувалиште на Црното море, да почнеме со Sochi Државниот театар и операта 'Евгениј Онегин' која настанала по либретото на Александар Пушкин кој во Соча, најтоплото место во Русија, имал свој летниковац. Соча и нејзината околина изобилуваат со неверојатно убави паркови со палми, платанами и еукалиптуси. Градот од една страна го заплускуваат таласите на Црното море, а од друга страна се издига Кавказ, со своите стално оснежени врвови. На површина помала од 3600 метри квадратни можете да се најдете во различни климатски зони.


Кањони, водопади, шеталишта
Благодарение на единствената положба, Соча е најпопуларното руска туристичка дестинација; во летото го запоседнуваат милиони туристи желни за освежувањата во морето, во зима од љубителите на зимските спортови, а пак во текот на целата година е запоседната од оние кои уживаат во екстремните спортови. Овде на дофат се кањоните, брзите планински реки и водопади, непроодните шуми, пештери, но иуреденото со километри долго шеталиште покрај крајбрежјето на Црното море. Соча денес е едно големо градилиште, во неа во 2014 год. ќе се одржат зимските олимпијски игри, веќе се градат спортките објекти и терени, луксузните хотели и деловно-стамбените згради (најчесто метар квадратен чини најмалку 5000 евра), олимпијското село...


Црвената ливада
Красна Пољана Зимските олимпијски игри ќе се одржуваат на две места: на скијалиштето 'Красна Пољана' (Црвена ливада) и во долината на реката Мзимта, околу 40 км одалечено од градот (таму ќе бидат сместени терените за алпско и нордијско скијање, биатлон, снуборд (snowboard), скијашките скокалници и боб стазата), додека во самата Соча, каде на крајбрежјето од Црното море ќе се подигнат терените и двораните за брзо и уметничко лизгање како и олимпијското село. Инаку чест гостин на скијалиштата на 'Красна Пољана' е Владимир Путин кој таму доаѓа со хеликоптер.


Сталиновата дача
Соча е основана во 1838-та под името Александрија како воено упориште-тврдина. Населбата во 1896 го добива статусот на град како и денешното име. Во некогашниот Советски Сојуз се развивало како туристички центар, посебно откако Сталин во близината изградл дача. На неговото владеење потсетуваат монументални зданиа, како главната железничка станица изградена во 1952., која станала заштитен знак на градот бидејќи со самото доаѓање на посетителот прво ја здогледува, како и бројните музеи и пристаништето.


Најмногу Американци
Инаку, жителите на Соча својот град, посебно самото крајбрежје е преполно со ресторани, хотели, луксузни локали, продавници и штандови, најчесто го споредуваат со француската Ница. Во повеќето рестоани се нудат сите видови на европси кујни, а најзастапена е италијнската, која русите ја довеле до совршенство: поточно во секој рестран каде ќе ручате храната е идентична како тоа да го правите во Италија. Но се е многу скапо. На пример, вечера за две лица во грузијскиот ресторан 'Кавказ' (на посебен специјалитет), "котлет сочен" (јагнешки котлети на жар) послужен со десетина видови свеж, еколошки одгледан зеленчук, и вино, чини скоро цели 400 евра. Во секој ресторан свири и состав на забавна музика паи тоа ги подига цените. Дискотеките работат цела вечер и полни се со млади, а помеѓу странците најмногу се Американци.


Страв од настинка
Сонцето преку лето е доста јако, па можете да си купите сламен шешир кој чини 20 евра, но морето е инаку ладно со температура околу 18 степени па за оние кои се навикнати на топлите мориња е незамисливо. Покрај тоа треба и да се грижите од настинка која неби требало да си ја дозволите. Инаку сместување би били најдобро да си одберете во некој хотел на крајбрежјето.


Olimpiski 2014
Зимски Олимпијски Игри 2014


авантурист

креатор
[објавено: 0/0/2009]

ИСПЕЧАТИ    ИСПРАТИ

Останати статии од оваа рубрика:

Dodaj RSS kanal Dodaj na iGoogle Bookmark
За што не објавуваат медиумите, не се ни случило.
ИНТЕРВЈУ
Интервју со
МАКЕДОНСКИ ВЕСТИ
...имаме своја држава ...не постои институција која мисли на иселеништвото.


ВИДЕО ИНТЕРВЈУ
Видео Интервју со ПЕТАР ТЕМЕЛКОВСКИ
Филип Македонецот ...
за нашата иднина...
НА ДЕНЕШЕН ДЕНPascalin

 • BLOG
  World Wide Web

  ЖИВОТ 1.0

  Како да се остане анонимен на web, и секако да се избегне политичко апсење? - Повеќе.

 • MAIL
  Контакт

  Забелешки, мислења и слично можете да оставите во понудениот формулар, или преку електронска пошта Контакт Страна.


 • SHOW
  Search This Site

  За кириличнo пребарување користете Alt+Shift.

 • PROFILE
  Your Profile - ТЕСТ
Агенцииски ВЕСТИ (CNN)


Makedonski Vesti

ВЕСТ ПО ВЕСТ


UNI banka


Курсна листа
НБМ-NBM
Број: - -
продажен курс за:
дд. мм. 2009.
USD00146.3074
EUR00161.4129
GBP00167.3978
CAD00137.6305
AUD00130.9011
CHF00141.3332
 

Ohridska banka


Skopje Alexander the Great Airport | Macedonia

Euro Broker


ИНФО STYLE


КОМПАНИИСКИ НОВОСТИ


JukeBox
Мини плеер
К О Л У М Н А

САМО ЗА ДА ЗАМИНЕ ЕДЕН ...
МАСКА ЗА ЕГОИЗАМ И ...
КОАЛИЦИЈА НА ВЕТУВАЊА
РЕНТИЈЕРИ НА ОКОЛНОСТИТЕ

ВРЕМЕ
Гевгелија 40°C
Find the Weather for any City, State or Zipcode, or Country

FASHION IN MACEDONIA


Хороскоп
       
       
       
...

Секција за превземање
АНКЕТА
За Cbox-от
Сервис за почеток...
Повеќе инфо за сервисот
Graphic Design