My Dobar Glas.Com
Dobar Glas Online
М А Г А З И Н
Google
BOOKMARK Насловна КИР LAT

ИНТЕРНЕТ

ИНТЕРНЕТ

ИНТЕРНЕТ ЗАРАБОТКА
СО ПОМОШ НА БЛОГ ИЛИ ВЕБСАЈТ

Постојат повеќе начини како да заработите на Интернет со користење на својот вебсајт или блог. Листата подолу е направена на основа на одличната статија на сајтот DailyBlogTips.com. Ако знаете уште некој начин како да заработите преку својот блог или вебсајт оставете коментар или испратете до нас а ние ќе го објавиме.

Листата е поделена на два дела: заработка преку директен и индиректен метод, а и за двата случаи се дадени примери.

ИНТЕРНЕТ ЗАРАБОТКАДИРЕКТНИ МЕТОДИ
PPC Огласување
Google AdSense e најпопуларната опција во оваа категорија, но постојат и други начини. Во суштина, се што ви треба е да се пријавите и да додадете неколку линии код на страниците на својот сајт-блог. По извесно време на вашиот сајт ќе се појават огласи, или текстуални или како графика. Огласите воглавно се ускладени со темата на сајтот, а и ќе заработите одредена сума (износ) за секое кликнување...
Листа на популарни CPC мрежи:
* Google Adsense
* Yahoo! Publisher Network (YPN)
* BidVertiser
* Chitika
* Clicksor

CPM Огласување
Мрежи за CPM огласување се слични како PPC мрежите, освен што заработката доаѓа од бројот на импресии (во превод, бројот на посети-прегледувања на страницата со огласот). CPM означува Cost per Mille, те. заработка на 1,000 импресии...
Листа на популарни CPM мрежи:
* Casale Media
* Burst Media
* Value Click
* Advertising.com
* Tribal Fusion
* Right Media


Директно Огласување преку Банери
Продажба на сопствен огласен простор е еден од највносните методи на заработка. Тоа е затоа што сте во ситуација да се откажете од посредниците и сами да ја одредите сопствената тарифа. Најпопуларни формати на банери се 728×90, 120×600, 300×250 i 125×125 пиксели...

Текстуални огласи
После објавувањето на Google дека ќе казнува продажба на текстуални линкови без nofollow атрибути, овој метод на заработка стана помалку популарен. Предноста на овој метод е во неговата ненаметливост.

Affiliate Маркетинг
Овој вид маркетинг е прилично популарен начин на заработка преку интернет. Во рамките на овој систем имаме трговец кој е заинтересиран да го даде правото на продажба ( на директен ли индиректен начин) на својот производ или услуга на некое друго лице,во замена за процент. Понекогаш овој начин на огласување се означува како CPA (cost per action) маркетинг...
Листа на популарни мрежи од овој тип:
* Commission Junction
* ClickBank
* Azoogle Ads
* Link Share

Монетизација со помош на Web-Widget
Најнов тренд на web-от се web-widgetiте кои ви овозможуваат да заработите преку вашиот сајт-блог. Примери за овој начин на заработка се Widgetbucks и SmartLinks. Некои од овие сервиси користат PPC шема, други се наклонети кон текстуалните линкови а трети пак користат affiliate линкови...

Спонзорирани Ревии
Овој модел, од самиот почеток го пратат контроверзи, го измислиле пионерите на полето на PayPerPost шемата. Наскоро се приклучиле и други компании, од кои најзначајни се Sponsored Reviews и Review Me. Тие го разработиле целиот процес, на тој начин ширејќи го платеното блогирање...

RSS Feed Огласи
Со наглиот продор на RSS технологијата, сопствениците на сајтовите почнаа да наоѓат начини за заработка и на овој начин, користејчи го овој нов систем на дистрибуција...

Спонзори за настани или колумн
Ако вашиот сајт-блог има специјални содршини, на пример, седмични интервјуа, месечни истражувања, или специјални прокти, можете да најдете компании кои ќе бидат заинтересирани да ги спонзорираат индивидуално...

Премиум Содржини
На некои сајтови-блогови еден дел од содржините е бесплатен, додека пристап кон останатите превилигирани содржини се дозволува со претплата или членарина...

Приватни Форуми
Интернетот е преплавен со бесплатни форуми, но постојат и приватни форуми каде треба да платите одреденасума за да станете член. SEO Blackhat наплатува $100 месечно како членарина, а има илјадници членови...
Листа со попиларни програми за изработка на форуми:
* vBulletin
* Simple Machines Forum
* phpBB
* Vanilla


Огласна табла (за работа)
Скоро сите популарни блогови го користат овој систем на заработка. На пример, Guy Kawasaki, ReadWriteWeb, Problogger…Нема потреба посебно да се нагласува дека оваа опција бара добро разработен блог од одреден делокруг со солидна посетеност...

Интернет пазар
Sitepoint е модел на online пазар par ekselans. Некои сајтови настојуваат да го копираат овој модел, само на пониско ниво. Во зависност од делокругот online пазарот на вашите посетители ќе им овозможи да купуваат, продаваат или разменуваат производи. Со време, ќе можете да наплатувате мала провизија за уврстување на нови производи во постоечката база...

Платени анкети
Постојат различни сервиси кои ви плаќаат за да поставите мала анкета на својот сајт-блог. Најпопуларни од нив е Vizu Answers.

Продажба или изнајмување на внатрешни страници
Million Dollar Wiki е сајтот кој овој концепт го направи популарен, но истиот се користи на многу други сајтови одамна (на пример погледнете го Pagerank10.co.uk)...

Истакнати написи на спонзори
Techmeme најверојатно се појавил прв со оваа идеа, но таа останала ограничена и не заживеа на повеќето сајтови. Овој агрегатор на технички новости во полето наречено “Techmeme Sponsor Posts” прикажува теми и линкови на своите спонзори, на тој начин им испраќа кавалифициран сообраќај...

Донации
И едноставното сместување на копчето за донации може да биде ефикасен начин на заработка, уште повеќе ако вашиот блог-сајт се наоѓа во онаа група каде посетителите добиваат вредни поуки и информации...

In-text реклами
In-text рекламни мрежи како што се Kontera или Vibrant Media ќе сместат линкови на спонзори во самиот текст на вашите написи. Овие линкови се обично двоструко подвлечени, за да се разликуваат од нормалните линкови, и после посетата од страна на посетителот на сајтот...

Pop-up и Pop-under реклами
Pop-up е термин кој означува доста иритирачка реклама која автоматски "скокнува" во преден план покривајќи дел од содржината од страницата која моментално се посетува. Ако сакате можете да заработите повеќе без обзир на последиците, можете да експериментирате со овој вид на реклами...
Мрежи на огласувачи кои користат pop-up реклами:
* Tribal Fusion
* PayPopup
* ...


Аудио Огласи
Исто така се нарекуваат PPP (Pay Per Play) реклами. овој метод на огласување во употребае воведен од страна на Net Audio Ads. концептот е доста едноставен: секогаш кога посетителот ќе го посети сајтот, се пушта кратка реклама (вообичаено 5 секунди). Корисникот не би можел да ја прекине оваа реклама, што практично значи дека стапката на конверзија е 100%...

продажба на вебсајт
Продажба на вашиот сајт е последна мерка која ви е на располагање, но потенцијалот да добиет значителна сума на пари е реална...

ИНДИРЕКТНИ МЕТОДИ
Продажба на електронски книги
Оваа претставува една од најстарите стратегии за заработка на интернет. Користењето на сајтот-блогот за промоција на ebook со сродна тематика е прилично значаен начин на заработка...

Продажба на печатени изданија
Многу автори и новинари прават свои сајтови или блогови да би ги продавале своите книги. На пример, како Gaj Kavasaki, Set Godin и Malkolm Gladvel...

Продажба на шаблони (Templates) или WordPress Теми
бидејќи се поголемброј на луѓе се одлучуваат да се појават online шаблоните за сајт или Wordpress теми секој ден стануваат се подобри и подобри. На оваа страна можете да најдете mainstream сајтови како што е TemplateMonster...

Консултации и слични сервиси
Во зависност од вашите интереси, можете да заработите на продажба на консултации и слични услуги. Ако пак во исто време сте и автор на својот блог, постовите кои ги објавувате ќе ви помогнат да изградите свој профил и да ја потврдите експертизата во својата област. На тој начин полесноќе дојдете до потенцијалните муштерии...

Email листа или весници
Овој вид на маркетинг претставува моќен алат за заработка на интернет. Степенот на конверзија е висок а способноста луѓето да се повикат на акција многу голема...
Следи листа на програми за работа со email весници:
* AWeber
* SendStudio NX
* PHP Autoresponder
* Constant Contact

Програми на менторства
Повеќето се подготвени да платат како некој би ги подучил на нешто, што е многу повеќе од собирање на информации. Едукацијата е една од поголемите индустрии во светот - а online едукацијата ја следат слични трендови...

Конференција на вебсајтот
Ако вашиот сајт-блог се покаже успешен во областа на со која се занимавате, би можеле да направите конференција поврзана со него. Во зависност од бројот на вашата публика, вакви настани може да привлечат илјадници посетители, а секако би можеле и да заработите одредена сума од котизација или од спон...интер-блогер

креатор
[објавено: 0/0/2009]

ИСПЕЧАТИ    ИСПРАТИ

Останати статии од оваа рубрика:
Dodaj RSS kanal Dodaj na iGoogle Bookmark
За што не објавуваат медиумите, не се ни случило.
ИНТЕРВЈУ
Интервју со
МАКЕДОНСКИ ВЕСТИ
...имаме своја држава ...не постои институција која мисли на иселеништвото.


ВИДЕО ИНТЕРВЈУ
Видео Интервју со ПЕТАР ТЕМЕЛКОВСКИ
Филип Македонецот ...
за нашата иднина...
НА ДЕНЕШЕН ДЕНPascalin

 • BLOG
  World Wide Web

  ЖИВОТ 1.0

  Како да се остане анонимен на web, и секако да се избегне политичко апсење? - Повеќе.

 • MAIL
  Контакт

  Забелешки, мислења и слично можете да оставите во понудениот формулар, или преку електронска пошта Контакт Страна.


 • SHOW
  Search This Site

  За кириличнo пребарување користете Alt+Shift.

 • PROFILE
  Your Profile - ТЕСТ
Агенцииски ВЕСТИ (CNN)


Makedonski Vesti

ВЕСТ ПО ВЕСТ


UNI banka


Курсна листа
НБМ-NBM
Број: - -
продажен курс за:
дд. мм. 2009.
USD00146.3074
EUR00161.4129
GBP00167.3978
CAD00137.6305
AUD00130.9011
CHF00141.3332
 

Ohridska banka


Skopje Alexander the Great Airport | Macedonia

Euro Broker


ИНФО STYLE


КОМПАНИИСКИ НОВОСТИ


JukeBox
Мини плеер
К О Л У М Н А

САМО ЗА ДА ЗАМИНЕ ЕДЕН ...
МАСКА ЗА ЕГОИЗАМ И ...
КОАЛИЦИЈА НА ВЕТУВАЊА
РЕНТИЈЕРИ НА ОКОЛНОСТИТЕ

ВРЕМЕ
Гевгелија 40°C
Find the Weather for any City, State or Zipcode, or Country

FASHION IN MACEDONIA


Хороскоп
       
       
       
...

Секција за превземање
АНКЕТА
За Cbox-от
Сервис за почеток...
Повеќе инфо за сервисот
Graphic Design