My Dobar Glas.Com
Dobar Glas Online
М А Г А З И Н
Google
BOOKMARK Насловна КИР LAT

КОЛУМНИ

КОЛУМНИ


СЕ САМО ЗА ДА ЗАМИНЕ ЕДЕН ЧОВЕК

Тој човек стана пречка, па затоа на неговиот пример треба да се покаже како поминуваат сите кои ќе се дрзнат да пружат отпор

Одеднаш, се стана дозволено сето онаа што некогаш осудувавме.


САМО ДА ЗАМИНЕ ЕДЕН ЧОВЕК.

Некогаш ја осудувавме секоја помисла за соработка со .... . „Со тоа се поништуваат сите одлуки од ..., се поништува огромниот напор кој граѓаните на Македонија го дадоа во изминатиот период, се поништува се сите политички одлуки кои до сега се донесуваа и важеа, се релативизираат сите наши напори за демократско општество се поништува вербата во иднината. Денес правењето влада со ВМРО-ДПМНЕ и учество во неа на некои политички субјекти стана императив. Едноставно стегнете ги рацете на оние со кои се сокобувавте во минатото и седнете-земете го својот дел од колачот. "Ако тоа не го сторите ќе имате работа со мене (од обраќањето на гувернерот на ФИРОМ)". ВМРО-ДПМНЕ одеднаш стана идејно блиска пратија, европска иднина, носител на болката за сите грешки во минатото... Само да замине еден човек? Sava Mihajlov Тeatar

Некогаш се исмејувавме со недоделканите политичари. "Мене не ми свираа и пееја Бетовен и Шопен, само затоа што бев мал кога тие беа популарни". Новинарот: "Јас мислам дека Вие направивте лапсус, Вие не бевте мал кога Бетовен бил жив". Политичарот: „Не не направив лапсус. Па колку Бетовен сега има години?”. Кога овој политичар се придружи кон властодршците, прва реченица во вестите на медиумските трабанти гласеше: „Партијата ... ќе биде на листата ..., и ним не им смета што 2... истите глумеа антимилитаристи. Во понатамошните вести даден е коментар дека „оваа е вистинската коалиција која ќе не одведе во европа а, што подалеку од тоталитарните навики”. И беше сосема доволно да овој политичар изјави волшебен збор за тоа како „ЕУ нема алтернатива”, па сето до тогаш да се заборави. „Добродојдени се сите кои ја сакаат Македонија во ЕУ. Па политичките проститутки се проевропски ориентирани, па јас знам сигурно дека и некои борци за човекови права од партијата.. се (проевропски ориентирани – Н. Н), тој говореше дека сака инвестиции во западните делови и човекови права ...”. Повеќе никој не ги спомнува тие години, повеќе никој не го спомнува политичарот, повеќе никој не го спомнува Бетовен... Ништа повеќе не е важно.Само за да замине еден човек?

Некогаш се прашувавме како едно малцинство (или повеќе) смее да бара клучни ресори во власта, како некој со 19 посто на гласови може да биде клучниот играч за иднината на Македонија, некогаш се жалевме дека тоа не е демократски, дека тоа не волјата на избирачите... А сега? „Према сознанијата на Б...., лидерите израснаа и тие нема само да гледаат од страна ќе решаваа и за националниот идентитет почнивајќи од името”. Со 19 одсто не се може да се биде премиер, но може да се држи во заложништво 66 одсто. Што да не? Ние сме Европски луѓе, важно е да се оди кон Европа. Сите наши поранешни грижи за волјата на избирачите испари. Само за да замине еден човек?
Некогаш бриселските чиновници со години го избегнуваа.... Објаснуваа дека тоа е затоа што во времето тие биле такви и такви. Така изминаа години 1992, 1993, .. 2007 год па потоа не биле исполнети овие па оние, па несервилна политика кон Хаг, услови само да се држи Македонија во што поголема изолација. па Грците се нешто бунат итд. Па имаше и некакво проближување кон реалноста со признавање на името Македонија (за кое сеуште со сигурност не може да се тврди дека е одраз на реалноста). И одеднаш онаа што требаше да се решава со години и со сесрдна помош на демократска аристократија, стана проблем кој ако не се реши нема иднина. Порано не можеше ништо а сега ни во сон, убава виртуелност.

Само за да замине еден човек?
Изгледа дека тој човек, ма што и да мислиме ние за него сепак е некако незгоден. Некако почна да пречи да ги мати сметките.Незгоден е затоа што не може да му се прфрли диктаторки манири, како на оние од претходниот режим. А имаше и незгоден манир  реалноста ја изнесува со обичен говор. Не можеше да му се прикачат воени злосторства па избраа политичар од неговото ....  кој е злосторник над злосторниците и како не би бил кога се спротивставил на борци за човекови права. Македонија по прв пат се најде во ситуација да се брани и благодарејќи на кооперативните демократски снаги успеа да го направи тоа со пораз. Многу едноставно не се подели по строго предвидените линии туку стана формално-неформален протекторат. Значи признаена државност (со државотворни потенцијали и постојната реалност) од преку 150 земји во светот меѓу кои и големите мечки а сепак осудена на невидена изолација. Непоимливо.

Тој човек стана пречка. Затоа на неговиот пример треба да се покаже како поминува секој кој само ќе се обиде да пружи отпор. Затоа тој од голем демократ, предвесник на новото време, докажан во спротивставеноста на тоталитаризмот, ќе стане себичен, коумпиран, беден властољубец по потреба изрод за кој никој не смее да кажеили напише некој убав збор ...

И тој човек како што сега се гледа навистина замина (ќе побара друга татковина). Последната пречка се одстрани и сега ќе може да се продолжи несметано со транзицијата, првобитната акумулација и секако воспоставување на новиот вредносен систем. Конечно се ќе биде приватизирано и интегрирано, сите ќе бидат на своите места, Скопје повторно ќе клечи пед вратите на Брисел и Вашингтон, а Брисел како што и му доликува ќе поставува нови услови ќе се досетува со помош на нашите пријатели, а медиумите повторно ќе не убедуваат дека  „ЕУ нема алтернатива”..  И се ќе биде во идилична урамнотежена состојба. Ние како граѓани направивме се што се бараше од нас, голтнавме по некоја лага која секако беше неопходна направивме по некоја подлост исто така потребна. И сето тоа затоа што тој човек мораше да замине...


аналитичар


познат на редакцијата

[објавено: 01/10/2008]

ИСПЕЧАТИ    ИСПРАТИ

Останати статии од оваа рубрика:

во подготовка КОАЛИЦИЈА НА ВЕТУВАЊА
во подготовка РЕНТИЕРИ НА ОКОЛНОСТИТЕ
САМО ЗА ДА ЗАМИНЕ ЕДЕН ЧОВЕК
во подготовка КАЛТА НА ПОВРШНОСТА И НАИВНОСТА
во подготовка МАСКА ЗА ЕГОИЗАМ И СНОБИЗАМ
во подготовка СО ИЗЈАВА ПРОТИВ ИЗЈАВА
во подготовка ПРЕТСЕДАТЕЛ И МНОЗИНСТВО
во подготовка ВО ИМЕ НА ЕЛИТАТА ИЛИ ИЗБИРАЧИТЕ
Dodaj RSS kanal Dodaj na iGoogle Bookmark
За што не објавуваат медиумите, не се ни случило.
ИНТЕРВЈУ
Интервју со
МАКЕДОНСКИ ВЕСТИ
...имаме своја држава ...не постои институција која мисли на иселеништвото.


ВИДЕО ИНТЕРВЈУ
Видео Интервју со ПЕТАР ТЕМЕЛКОВСКИ
Филип Македонецот ...
за нашата иднина...
НА ДЕНЕШЕН ДЕНPascalin

 • BLOG
  World Wide Web

  ЖИВОТ 1.0

  Како да се остане анонимен на web, и секако да се избегне политичко апсење? - Повеќе.

 • MAIL
  Контакт

  Забелешки, мислења и слично можете да оставите во понудениот формулар, или преку електронска пошта Контакт Страна.


 • SHOW
  Search This Site

  За кириличнo пребарување користете Alt+Shift.

 • PROFILE
  Your Profile
Агенцииски ВЕСТИ (CNN)


Makedonski Vesti

Madonna (Entertainer)!
Секси Фотографиите на Madonna се на аукцииски блок Слика од спотот Material Girl од 1979. ке чини најмалку $10,000...
Курсна листа
НБМ-NBM
Број: - -
продажен курс за:
дд. мм. 2009.
USD00146.3074
EUR00161.4129
GBP00167.3978
CAD00137.6305
AUD00130.9011
CHF00141.3332
 


Ohridska banka


Skopje Alexander the Great Airport | Macedonia

Euro Broker


ИНФО STYLE


КОМПАНИИСКИ НОВОСТИ
Развојниот план на "Паскалин компани" е затварање на производниот циклус со нови производи ...

JukeBox
Мини плеер
К О Л У М Н А

САМО ЗА ДА ЗАМИНЕ ЕДЕН ...
МАСКА ЗА ЕГОИЗАМ И ...
КОАЛИЦИЈА НА ВЕТУВАЊА
РЕНТИЈЕРИ НА ОКОЛНОСТИТЕ

ВРЕМЕ
Гевгелија 40°C
Find the Weather for any City, State or Zipcode, or Country

FASHION IN MACEDONIA


Хороскоп
       
       
       
...

Секција за превземање
АНКЕТА
Graphic Design